Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Netanjahu nekiment a Nobel-díjas írónak - a vers nyers fordí
  2012-04-06 08:34:31, péntek
 
  Netanjahu nekiment a Nobel-díjas írónak - a vers nyers fordításával
2012. április 5. 20:51:06

Günter Grass kiverte a biztosítékot Izraelben. A Nobel-díjas német író szerdán megjelent versét csütörtökön az izraeli miniszterelnök is kommentálta, pedig a Jerusalem Post szerint Netanjahu ,,nagyon ritkán szokott reagálni a külföldön megjelent antiszemita és Izrael-ellenes nyilatkozatokra". Hogy mit is mondott az izraeli kormányfő, azt három angol nyelvű izraeli hírportál (Haaretz, Ynetnews és The Jerusalem Post) beszámolója alapján próbáltam rekonstruálni.

Netanjahu szerint Grass írása ,,tudatlan és szégyenletes", s a kormányfő szerint ,,szerte a világon minden tisztességes embernek el kell ítélni" a német író szavait.

Mint azt szerdán szinte minden hazai hírportál megírta, Grass terjedelmes versében azt állította, hogy nem Irán, hanem az atomfegyverrel rendelkező Izrael fenyegeti a világbékét. Grass figyelmeztette a német kormányt, hogy szüntesse be a zsidó állam fegyverrel való ellátását (tengeralattjárókról van szó), s figyelmeztesse Izraelt, ne támadja meg Iránt.

Csütörtökön Netanjahu közölte: biztos abban, hogy Günter Grass megnyilatkozása mögött antiszemita ,,motiváció" rejlik. ,,Hat évtizedig eltitkolta a múltját, azt, hogy a Waffen-SS tagja volt" - mondta a kormányfő. ,,Ezért nem meglepő, hogy szerinte a zsidó állam jelenti a legnagyobb veszélyt a világbékére, s hogy ellenzi államunk önvédelem céljából való felfegyverzését." Netanjahu szerint ,,szégyenletes", hogy Grass párhuzamot von Izrael és Irán között:

,,Az iráni rezsim tagadja a holocaustot, s Izrael elpusztítására szólít föl. Ez az összehasonlítás keveset mond Izraelről, de annál többet árul el Grass úrról. Nem Izrael, hanem Irán jelent fenyegetést a világ békéjére. Nem Izrael, hanem Irán támogatja a terrorszervezeteket, amelyek rakétákat lőnek ki ártatlan civilekre. Nem Izrael, hanem Irán támogatja azt a tömeggyilkosságot, amelyet a szíriai rezsim hajt végre saját népe ellen. Nem Izrael, hanem Irán kövezi meg a nőket, akasztat föl homoszexuálisokat, s nyomja el brutálisan polgárai tízmillióit."

Grass azt írja a versében, hogy az iráni elnöknek ,,nagy a szája", s az iráni nukleáris program veszélyes volta nem nyert bizonyítást. A Nobel-díjas író szerint az izraeli nukleáris arzenál viszont az elmúlt években - titokban - igencsak gyarapodott, ráadásul nemzetközi ellenőrzés nélkül. Grass úgy véli, hogy a Németország által Izraelnek eladott tengeralattjárókat a zsidó állam atomfegyverrel szereli föl.

,,Németország felelős lehet olyan bűnért, ami előre megjósolható"
- mondta Grass, aki ma is a német szociáldemokrata párt aktív tagja.

Grass versét nemcsak Izraelben - és különböző zsidó szervezetek körében - kritizálták élesen. Izrael németországi nagykövete egyenesen azt állította, hogy a német író költeménye ,,a vérvád hagyományát követi".

Zárásul egyetlen érdekes adalék a kirobbant vitához: Meir Dagan, a Moszad korábbi főnöke - megtörve a ,,titkosszolgák" szokásos hallgatását - azt nyilatkozta: osztja Grass álláspontját, s ellenzi Irán megtámadását. Dagan szavai azt jelzik: Izraelben sem mindenki sorakozik föl a harcias Bibi Netanjahu mögött.

Szalay László

Szerkesztő kiegésztése: Günter Grass versánek nyers magyar fordítása.

Amit ki kell mondani

Günter Grass

Amiért oly soká hallgatok, fogom be a szám, látszólagos és a gyakorlatokban szimulált, melynek a végén mi, a túlélők legfeljebb csak lábjegyzetek lehetünk.

Ez az állítólagos felhatalmazás egy első csapásra, mely a nagy hangon alávetettés a szervezett ünneplésre irányított iráni népet kiirthatja, mert ebben a hatalmi körzetben atombomba készítését föltételezik.

Mégis, miért is fogjam vissza magam attól, hogy néven nevezzem a másik országot, ahol évek óta - még ha titokban tartottan is - egy növekvő nukleáris potenciál áll a rendelkezésre, de amely ellenőrzés nélkül marad, mert a vizsgálat számára elérhetetlen.

Eme tényállás általános elhallgatása, melynek az én hallgatásom önmagában is alárendelődött, melyet terhes hazugságnak és kényszernek érzek, ami hamarosan büntetést vonz, az 'antiszemita' ítélet már kéznél van.

Mégis, most kimondom, amit ki kell mondanom, hogy az országomb, melyet a saját bűneivel szembesítettek, mely újra és újra egyedi, összehasonlíthatatlan és miatta felelőssé tettek, akkor is ha jóvátételről fecsegnek, arra készül hogy rendszeresen és üzletszerűen Izraelnek egy újabb tengeralattjárót szállítson, melyre jellemző, hogy valamennyi romboló robbanófejet képes oda szállítani, ahol egyetlen atombomba léte sem bizonyított, csak a félelem által 'igazolt'.

De miért is maradtam eddig csendben?

Mert úgy véltem, hogy ahonnan én származom, az ország, melyhez kötődöm és szeretném, ha így is maradna ezzel a ténnyel, mint őszintén kimondott igazsággal mint soha el nem távolítható bélyeggel megbélyegzett, megtiltja nekem, hogy Izraellel netalántán összeütközésbe kerüljek.

Miért beszélek csak öregen és a maradék pennámal: az atomhatalom Izrael veszélyezteti az egyébként törékeny világbékét.

Merthogy ki kell mondani, ami holnap talán már túl késő lehet, és azért is, mert mi - mint németek elég terhet viseltünk már - egy bűntény támogatóivá válhatunk, ami előre látható és amiért a bűnrészességünk a szokásos kibúvók egyikével sem tehető meg nem tetté.

És elismerem, nem maradok többé csendben, mert belefáradtam a Nyugat szenteskedésébe, sőt, mi több, reménykedhetek, hogy sokan megszabadulhatnak a hallgatás kötelékétől, megkövetelik a felismerhető veszélyt kezdeményezőktől valamennyi erőszak élítélését és egyben annak kijelentését, hogy az izraeli atompotenciál és az iráni nukleáris berendezések korlátlan és állandó nemzetközi egység általi ellenőrzését mindkét állam kormánya megengedi.

Csakis ez az út segíthet, valamennyiüknek, izraelieknek és palesztinoknak, sőt mi több, valamennyi emberi lénynek, aki ellenségként él egymás mellett ebben a körzetben - végülis magunknak is.

Forrás: Szalay László

http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&Cal=&AID=0&Direkt=97980
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kezdeményezőktől, tengeralattjárót, szociáldemokrata, bűnrészességünk, nyilatkozatokra, valamennyiüknek, összehasonlítás, szenteskedésébe, felfegyverzését, megnyilatkozása, szembesítettek, miniszterelnök, összeütközésbe, figyelmeztesse, gyakorlatokban, alárendelődött, elpusztítására, palesztinoknak, figyelmeztette, atomfegyverrel, reménykedhetek, felhatalmazás, rendelkezésre, veszélyezteti, titkosszolgák, megbélyegzett, atompotenciál, rekonstruálni, németországi, álláspontját, megtámadását, szégyenletes, föltételezik, lábjegyzetek, üzletszerűen, fordításával, vers nyers, biztosítékot Izraelben, izraeli miniszterelnök, külföldön megjelent, izraeli kormányfő, kormányfő szerint, világon minden, atomfegyverrel rendelkező, német kormányt, zsidó állam, legnagyobb veszélyt, iráni rezsim, összehasonlítás keveset, világ békéjére, szíriai rezsim, iráni elnöknek, Günter Grass, Jerusalem Post, Csütörtökön Netanjahu, Meir Dagan, Bibi Netanjahu, Szalay László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztina b...  Gábor Dénes gondolata  Alvó cica  Bella István: Zsoltár  S a dalok tanulsága  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjt  A fák lelke  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mosolyogtál már ma?  Pillangó  Gondolatok az életről és szere...  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  A fák lelke  Sokkal bölcsebb a természet,  Fodor Ákos költő,  Vannak arcok  Minden szülő a lényével nevel.  Jó éjszakát  Gábor Dénes gondolata  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Gárdonyi Géza - Április végén  Ébredj  Facebookon kaptam  Muratáj  Messziről jött ember  Április 22. a Föld napja,  A lelki élet nem arról szól, ....  Két ember becsülete  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Jó éjt  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Paul David Tripp Április 25  Föld napja április 22  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Föld napja április 22  Minden szülő a lényével nevel.  Ahogy emelkedik a rezgés...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Ha így haladunk...  A Mester kezének érintése  Muratáj  Becsüld meg azt amid van,...  Aki szeret, annak senki sem id...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Föld napja április 22  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vers nyers, biztosítékot Izraelben, izraeli miniszterelnök, külföldön megjelent, izraeli kormányfő, kormányfő szerint, világon minden, atomfegyverrel rendelkező, német kormányt, zsidó állam, legnagyobb veszélyt, iráni rezsim, összehasonlítás keveset, világ békéjére, szíriai rezsim, iráni elnöknek, iráni nukleáris, izraeli nukleáris, elmúlt években, német szociáldemokrata, vérvád hagyományát, kirobbant vitához, harcias Bibi, gyakorlatokban szimulált, túlélők legfeljebb, állítólagos felhatalmazás, első csapásra, nagy hangon, szervezett ünneplésre, hatalmi körzetben, másik országot, növekvő nukleáris, vizsgálat számára, saját bűneivel, újabb tengeralattjárót, félelem által, maradék pennámal, atomhatalom Izrael, egyébként törékeny, bűntény támogatóivá, szokásos kibúvók, hallgatás kötelékétől, felismerhető veszélyt, izraeli atompotenciál, körzetben &#8211, kezdeményezőktől, tengeralattjárót, szociáldemokrata, bűnrészességünk, nyilatkozatokra, valamennyiüknek, összehasonlítás, szenteskedésébe, felfegyverzését, megnyilatkozása, szembesítettek, miniszterelnök, összeütközésbe, figyelmeztesse, gyakorlatokban, alárendelődött, elpusztítására, palesztinoknak, figyelmeztette, atomfegyverrel, reménykedhetek, felhatalmazás, rendelkezésre, veszélyezteti, titkosszolgák, megbélyegzett, atompotenciál, rekonstruálni, németországi, álláspontját, megtámadását, szégyenletes, föltételezik, lábjegyzetek, üzletszerűen, fordításával, felismerhető, megkövetelik, kijelentését, berendezések, izraelieknek, ellenőrzését, biztosítékot, belefáradtam, jóvátételről, ellenségként, elhallgatása, rendszeresen, megjósolható, tisztességes, robbanófejet, elérhetetlen, tízmillióit, csütörtökön, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.